Zdjęcie przedstawia trzy stanowiska organizacji w białym przestronnym namiocie w czasie obcho
Przewiń do dołu

Stanowisko PSONI w sprawie akcji “Nie świruj, idź na wybory” nie

nie-swiruj

W Polsce toczy się obecnie debata wokół kampanii pro-frekwencyjnej Nie świruj, idź na Wybory. Jej organizatorzy i bohaterowie/-rki filmików twierdzą, że to akcja z “przymrużeniem oka”, a ich intencją nie jest naruszanie godności osób z niepełnosprawnością intelektualną i chorujących psychicznie.

– “Nie dajmy się zwariować! Idźmy na wybory” – uparcie zachęca inicjator kampanii Tomek Sikora, pomimo apeli prof. Adam Bodnar, Rzecznika Praw Obywatelskich, Polskie Towarzystwo PsychiatryczneRzecznik Praw Pacjenta oraz Zarządu Głównego Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną ZG o zaprzestanie kampanii, stygmatyzującej osoby chorujące psychicznie.

Kilka dni temu relacjonowaliśmy Dni Solidarności z Osobami Chorującymi Psychicznie 15-20.09.2019  https://www.facebook.com/353521005297583/posts/414792545837095/

Społeczności Fundacja Oparcia Społecznego Aleksandry FOSA i PSONI Gdańsk – partnerzy Gdańskie Centrum Równego Traktowania od lat podejmują wysiłki na rzecz zmiany dyskryminującego myślenia o osobach z niepełnosprawnością intelektualną i doświadczających kryzysów psychicznych.

Kampanie typu “Nie świruj. Idź na wybory” nie pomagają nam odczarować uprzedzeń wokół chorób psychicznych. Wręcz przeciwnie. Nie przyczyniają się też do zwiększenia nakładów na profilaktykę zdrowia psychicznego, utrzymanie szpitali i ośrodków leczenia psychiatrycznego, które są w stanie kryzysu.

Zamieszczamy apel Zarządu Głównego PSONI   https://www.facebook.com/zgpsoni/posts/1165905906930169  w nadziei, że jednak organizatorzy i bohaterowie kampanii “Nie świruj. Idż na wybory” wsłuchają się w głos osób z niepełnosprawnością intelektualną, ich rodziców i opiekunów oraz osób chorujących psychicznie.

“Nie wiem, gdzie zniknęła najprostsza zasada: jeśli ktoś mówi mi, że to, co robię, sprawia mu przykrość, to po prostu przestaję to robić” – mówi na łamach OKO.press Elżbieta Podleśna, psychoterapeutka i to jest sedno sprawy.

Tutaj artykuł z oświadczeniami w/w organizacji:   https://oko.press/nie-swiruj-stygmatyzuje/

———

Zachęcamy osoby doświadczające kryzysu psychicznego do kontaktu ze specjalistkami/-tami w PIK – Punkt Informacyjno-Konsultacyjny Fundacji FOSAhttp://wsparciewgdansku.pl/kontakt/

Zapraszamy też do kontaktu ze specjalistkami/-tami ds. wsparcia #GCRT.

Na co dzień regularnie dyżurujemy w 7 PUNKTACH WSPARCIA w organizacjach partnerów #GCRT, od poniedziałku do soboty, w różnych godzinach i w różnych dzielnicach Gdańska, by można było się z nami spotkać – w dogodnym dla Was miejscu i czasie.

Harmonogram dyżurów wszystkich  7 PUNKTÓW: https://gcrt.pl/dyzury/

Zapraszamy do kontaktu:
 kontakt@gcrt.pl

———————-

Zadanie publiczne “Gdańskie Centrum Równego Traktowania” dofinansowane jest ze środków Miasta Gdańska

Adres ul. Biskupia 4, 80-875 Gdańsk

Telefon +48 519 544 485